loading...
پایگاه ستاره شناسی و فضا آسمان اصفهان
سهند نوائی بازدید : 51 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)


تلسکوپ یا اختربین وسیله ای برای دیدن اجرام فضایی و آسمانی دور به صورت واضح و دقیق است که برای مشاهده اجرام آسمانی فضایی با استفاده از تابش الکترومغناطیس طراحی شده است.


مشخصه اصلی یک تلسکوپ قطر عدسی یا آینه اصلی آن است. هرچه قطر آینه اصلی تلسکوپ بیشتر باشد نور بیشتری را جمع آوری می کند و تصویر واضح و روشن تری به دست می دهد. در این صورت می توان اجرام کم نوری مثل سحابی ها و کهکشان ها را مشاهده کرد.

سهند نوائی بازدید : 27 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)
درود بر شما آسمان دوستان عزیز...
با توجه به اعمال برخی تغییرات اساسی در تنظیمات "پایگاه ستاره شناسی آسمان اصفهان"،این تارنما از تاریخ 22 مهرماه الی 7 آبان ماه به مدت چهار روز غیر فعال خواهد شد و با تغییرات کلی باز میگردیم...
                                        با آرزوی بهترینها برای تک تک شما همراهان
                                                                  سهند نوائی

سهند نوائی بازدید : 27 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)


4تا10اکتبر برابر با12تا18مهر ماه هر سال "هفته جهانی فضا "نام گذاری شده است.به گزارش روابط عمومی سازمان فضایی ایران دبیر هفته جهانی فضادر آغاز مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا مقدمه ای در خصوص چگونگی نامگذاری هفته جهانی فضا و برنامه های سازمان فضایی ایران در ادوار گذشته  ارائه  و سپس ویژه برنامه های سازمان فضایی کشور را در این هفته تشریح کرد.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی سازمان فضایی ایران آقای محمدی دبیر هفته جهانی فضا اسامی روزهای این هفته را برشمرد و گفت: امروز سه شنبه12مهر به نام "سیاستگذاری های فضایی، دستاوردها و چشم اندازها" نامگذاری شده است.وی افزود: فردا چهارشنبه13مهر به نام "انسان و فضا" نامگذاری شده است و در این روز همایشی با موضوع اعزام انسان به فضا، همایش پیشرانه های فضایی و همایش کاربرد سنجش از دور در طرح های بنیادی و کاربردی کشور برگزار می شود.
سهند نوائی بازدید : 31 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

در چارچوب نمایشگاه انسان و فضا که در هفته جهانی فضا و به همت ماهنامه آسمان شب برگزار خواهد‌ شد، برای نخستین‌بار مسابقه ایران‌شناسی فضایی صورت خواهد گرفت.


حمیدرضا کریم پور، صاحب‌امتیاز و سردبیر ماهنامه آسمان شب، طی مصاحبه با خبرگزاری ایسنا اعلام کرد در جریان نمایشگاه انسان و فضا که از 15 تا 20 مهرماه در اصفهان برگزار می‌شود، 20 قطعه عکس که توسط فضانوردان از مدار زمین و از فراز ایران گرفته شده است، در معرض دید همگان قرار خواهد گرفت. این تصاویر بدون شرح خواهند بود و بازدیدکنندگان محل‌ها را شناسایی کرده و برای شرکت در مسابقه، نام آنها را به پیامک 30002009 ارسال  می‌نمایند. اسامی برندگان این مسابقه همزمان با روز فناوری فضایی ایران، 14 بهمن ماه اعلام خواهد شد و به 10 تن از کسانی که پاسخ صحیح را ارسال نمایند ، از طرف ماهنامه آسمان شب به قید قرعه جوایز نفیسی اهدا خواهد شد.
سهند نوائی بازدید : 26 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

جیره بندی و بازیافت آب بخش مهمی از زندگی در را تشکیل می دهد. مطلبی که پیش روی شماست، درمورد نحوه به دست آوردن آب و چگونگی استفاده مجدد از آن توسط سرنشینان ایستگاه فضایی به بحث پرداخته است.


جیره بندی و بازیافت آب بخش مهمی از زندگی در ایستگاه فضایی بین المللی را تشکیل می دهد. مطلبی که پیش روی شماست، درمورد نحوه به دست آوردن آب و چگونگی استفاده مجدد از آن توسط سرنشینان ایستگاه فضایی به بحث پرداخته است.
برای یک لحظه فضانوردان آینده را پیش خود مجسم کنید. فضانوردان در جای خود مستقر شده و خود را برای یک پرواز و اقامت طولانی مدت در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) آماده می کنند. ممکن است پیش خود فکر کنید آنها از دستشویی های پر زرق و برق و از آن مهم تر از حمام های مجلل استفاده می کنند. درحالی که آنها در وضعیت صرفه جویی دائمی به سر می برند و از آبی برای استحمام حوله یی (بدون دوش) استفاده می کنند که از تقطیر هوای بازدم همکارانشان (و چیزهای دیگر) تهیه شده است.


اگر آدم نازک طبعی هستید از خواندن بقیه این مطلب صرف نظر کنید، چرا که حیوانات آزمایشگاهی هم جزء ساکنان ایستگاه محسوب می شوند. آنها هم تنفس می کنند. همه ساکنان ایستگاه فضایی هنگام بازدم یا عرق کردن مقداری از آب بدن خود را از دست می دهند. این بخارها به رطوبت هوای کابین اضافه می شود، که در نهایت متراکم و به منبع ذخیره آب منتقل می شود.
سهند نوائی بازدید : 20 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

فضانوردان ایستگاه فضایی بین‌المللی، این نمای هیجان‌انگیز را از کالیفرنیای جنوبی و منطقه باجا در مکزیک ثبت کرده‌اند. روشنایی شهرهای پرجمعیت این منطقه از زیر ابر نیز مشخص است.

فضانوردان ایستگاه فضایی در توفیقی اجباری به‌واسطه تعلیق ماموریت سرنشین‌دار سایوز روسیه مجبورند چند هفته‌ای بیشتر در ایستگاه فضایی به‌سر ببرند و این، فرصتی بی‌نظیر برای ثبت مناظری این‌چنین و انجام آزمایش‌های بیشتر است.

سهند نوائی بازدید : 27 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

در این مقاله سعی بر آن است بتوانیم به بررسی جامعی از برترین تلسکوپهایی که در طول تاریخ توانسته اند بشر را در کاوش در آسمان ها یاری کنند نماییم.

رصدخانه جمینی
 داشتن دو چشم بهتر از داشتن فقط یک چشم است. به‌همین دلیل تلسکوپ‌های نور مریی/فروسرخ جمینی، دوقلو هستند؛ اما دوقلوهایی که به‌اندازه یک اقیانوس از یکدیگر فاصله دارند. باوجود این فاصله زیاد این دو به کمک هم می‌توانند سراسر آسمان را پوشش دهند. جمینی جنوبی در شیلی و جمینی شمالی (که در تصویر مشاهده می‌کنید) در بالای آتشفشان خاموش موناکی در هاوایی قرار گرفته است. 7 کشور مالکیت جمینی را در دست دارند.

سهند نوائی بازدید : 35 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

پاول وینوگرادوف كه در سال 2006  به درخواست استاد سیروس برزو مجموعه ای از مینیاتور های استاد فرشچیان را به ایستگاه فضایی بین المللی برد، اینك برای انجام سومین ماموریت فضایی خود در سال 2013 آماده می‌شود.استاد برزو با پاول وینوگرادوف صحبت كرده است و موافقت این فضانورد را گرفته است كه یك محموله ایرانی دیگر را به فضا ببرد.





مینیاتور های استاد فرشچیان در 2006 و قرآن مجید در سال 2010  را استاد برزو خو انتخاب كرد،اما اینبار قصد دارند محموله بعدی را هموطنانمان انتخاب كنند،به همین دلیل خواهش می كنم نظرتان را در بخش نظرات اعلام كنید . از دوستان و آشنایانتان هم بخواهید پیشنهادشان را در این قسمت مطرح نمایند.
منبع:
وبلاگ استاد سیروس برزو
سهند نوائی بازدید : 21 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)


در آبی ژرف آسمان پس از غروب، درخشان ترین ستاره ها پدیدار شده اند. تلألو سه ستاره مثلث تابستانی در سمت الرأس آسمان پیداست. چیزی تا تاریکی مطلق و رویارویی با شکوه بی همتای نوار راه شیری نمانده است. تلسکوپ ها و دوربین های دوچشمی آماده شده اند. همه آماده اند تا یک شب رصدی خاطره انگیز را پشت سر بگذارند. در این میان رعایت چند نکته کوچک می تواند این شب رصدی را برای شما به یک شب به یاد ماندنی و پر بار از لحاظ تعداد اجرام رصدی تبدیل کند.


در این مقاله سعی دارم تا با زبانی خودمانی (!) به تعدادی از این پندهای رصدی بپردازم:

سهند نوائی بازدید : 17 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

مارک تامپسون، عضو انجمن ستاره‌شناسی سلطنتی و مجری برنامه نجومی بی‌بی‌سی، تلاش کرده تا بر اساس معادله مشهور دریک نشان دهد که چه تعداد تمدن فضایی با قابلیت برقراری ارتباط در کهکشان ما وجود دارد.

«دیگر کافی است! من 20 سال است که به آسمان شب خیره شده‌ام و حتی یکبار نیز چیزی ندیده‌ام که در من سوءظنی ایجاد کند که شاید یک گردشگر فضایی آمده تا به زمین نگاهی بیاندازد.» این سخنان مارک تامپسون، عضو انجمن ستاره‌شناسی سلطنتی انگلستان و مجری برنامه نجومی بی‌بی‌سی است.

به گزارش دیسکاوری، وی با افراد زیادی برخورد داشته که می‌گفتند شیء پرنده ناشناسی یا همان یوفو را دیده‌اند. به گفته وی، از نظر علمی این سخن آنها به طرز وحشتناکی سطحی است. آنها به احتمال زیاد یک چیز ناشناخته را دیده‌اند و ممکن است به نظر برسد که آن شی پرواز می‌کند. هر چه که بوده، مطمئنا یک شیء بوده، اما به این معنی نیست که این شیء یک موجود فضایی است.

تامپسون می‌گوید که وی تاکنون چیزی ندیده که باعث شود فکر کند یوفوها منشاء فضایی دارند. اما در عین حال تاکید می‌کند که اگر از او سوال کنید که آیا فضایی‌ها وجود دارند، با صدای بلند تصدیق خواهد کرد که «بله، آنها وجود دارند.» این موضوع که آیا یوفوها واقعا موجودات فضایی هستند، بحثی است که سابقه چند ده‌ساله دارد. اما صرف نظر از این موضوع، سوال درباره حیات میکروبی در منظومه شمسی یا حیات هوشمند در کل عالم، یک موضوع مجزا و فریبنده است. اگر «آنها» آن بیرون باشند، و با توجه به هدف این مقاله بگذارید فرض کنیم که آنها وجود دارند، ما باید منتظر چه تعداد تمدن فضایی باشیم؟

سهند نوائی بازدید : 17 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

دانشمندان موفق شدند در صورت فلکی بادبان و در فاصله 31 سال نوری از زمین، سیاره ای را پیدا کنند که با خصوصیات مناسب خود عنوان شبیه‌ترین سیاره زمین‌مانند را که تا کنون کشف شده است، به خود اختصاص دهد.

به گفته اخترشناسان، زمانی‌که صحبت از احتمال وجود اجزاء مورد نیاز حیات می‌شود، ویژگی‌های مثبت و نقاط قوت زیادی را در خود جای داده است. سیاره HD85512b، در مداری به دور یک کوتوله نارنجی واقع در صورت فلکی بادبان گردش می‌کند. این سیاره در فاصله مناسب از خورشیدش قرار دارد و دارای جرم مناسبی است، که بتواند عنوان شبیه‌ترین سیاره زمین‌مانند را که تا کنون کشف شده است، به خود اختصاص دهد.


به گزارش پاپ‌ساینس، وقتی بحث «از میان سیارات زمین‌مانند» مطرح می‌شود، در حقیقت منظور یکی از تنها دو سیاره (یا نهایتا سه سیاره، بسته به اینکه شما چه حسی درباره سیاره Gliese 581g دارید) است. از میان صدها سیاره فراخورشیدی که به دور ستارگان دوردست می‌چرخند و اخترشناسان اخیرا آنها را کشف کرده‌اند، تنها یکی از سیارات -Gliese 581d- دارای جرم و فاصله مناسب از ستاره مادر خود است تا به عنوان یک نماینده قدرتمند برای قابلیت سکونت مطرح شود. زمانی تصور می‌شد که سیاره همسایه آن (Gliese 581g) حتی بیش از Gliese 581d شبیه زمین باشد، تا اینکه گروهی از دانشمندان ادعا کردند که سیاره 581g اصولا وجود ندارد، مساله‌ای که هنوز مورد منازعه اخترشناسان است.



سهند نوائی بازدید : 200 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

در این مقاله به این مسئله می پردازیم که چرا و چگونه پلوتون از فهرست سیاره های منظومه شمسی خارج شد.

در گذشته پلوتونیک سیاره جالب محسوب میشد ، پلوتون یک مدار گردش بسیار بلند و کشیده دارد و نسبتبه بقیه سیاره های منظومه شمسی در مسیری شیب دار گردش میکند که چندان منطقی به نظرنمیرسد و زمانی که کشف شد کسی نمیتوانست برای آن اسمی انتخاب کند .

پلوتونکوچک است ، این سیاره از ماه ما نیز کوچک تر بوده و سال های متمادی تنها چیزی بودکه گردش ان را به دور خورشید می دیدیم ولی بعد ها در سال 2005 یکی از دانشمندانمرکز کالتک به نام مایک برون در منتهی الیه منظومه شمسی چیز دیگری کشف کرد . موردکشف شده هر چه بود از پلوتون اندازه بزرگتری داشت ولی دو برابر دورتر دیده می شد .این جرم آسمانی در فاصله ای بسیار دور پشت عطارد ، زهره ، زمین و مریخ بود و ازغول های گازی منظومه شمسی یعنی مشتری ، زحل اورانوس و نپتون نیز دورتر واقع شدهبود و تا پلوتون کوچک 4 میلیارد و 800 میلیون کیلومتر فاصله داشت .

دانشمندانآن را اریس نامیدند . این کشف سوالی جالب برای ستاره شناسان مطرح کرد ... آیااندازه در ستارگان اهمیت دارد ؟! اریس و پلوتون کوچک هستند بنابراین دانشمندان فکرمیکردند شاید هیچ یک از آنها سیاره نباشند بنابراین در شهر پراد گرد هم آمدند تادرباره سرنوشت پلوتون بحث کنند .

به نظر میآید این جرم آسمانی با نیروی جاذبه خودش مداری برای جرم دورتر ایجاد کرده .

ستارهشناسان پس از بحثی طولانی و مجادله آمیز رای گیری کردند .

این ستارهشناسان در نهایت به خارج شدن پلوتون از منظومه شمسی رای داده و اعلام کردند کهاریس و پلوتون کوچک تر از آن هستند که سیاره محسوب شوند .

1

کشف اینشیء بزرگتر از پلوتون باعث شد که آخرین عضو منظومه شمسی از فهرست سیاره ها خارجشود اگر کشف نمی شد این طور نمی شد . البته شاید اگر کشف نمی شد بهتر بود ، زیرامشخص شد که پلوتون دوستانی دارد . مایک برون می گوید ایمیل های غضب آلود زیادیدریافت کرده . او میگوید نامه ای از یک دانش آموز کلاس دوم دریافت کردم که در آننوشته شده بود آقای برون عزیز من هنوز فکر می کنم پلوتون یک سیاره است ، می شه لطفاًاون رو دوباره یک سیاره کنید ؟ و من هم جواب دادم : خوب نه . نمیتونم این کار روکنم و این سرنوشت و ماهیت پلوتونه !

به تازگیستاره شناسان نام زوج اریس و پلوتون را به پلوتوئید ها تغییر دادند . پلوتون ازمنظومه شمسی خارج شد زیرا این جا بزرگی اندازه اهمیت دارد ...

 

منبع : برنامهچهار سوی علم ، شبکه چهار سیما


سهند نوائی بازدید : 29 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

آیا قلب وروح کهکشان ما در ذات الکرسی واقع شده است ؟


به طورقطع اینطور نیست ، اما ذات الکرسی جائیست که دو سحابی روشن با نام های مستعار قلبو روح را در آنجا خواهید یافت .

ذات الکرسی


سحابی قلبکه IC 1805  نام دارد و در بالا و سمت راست تصویر قابل رویت است ، به شکل یک قلب به نظر می رسد .

تصویر فوقتوسط  اشعه مادون قرمز در یکی از پروژه هایفضایی اخیر تلسکوپ wise گرفته شده است .

 

حباب هایگسترده و پیچیده ای توسط ستارگان تازه متولد شده درون این دو ناحیه عظیم شکل گیریستارگان ایجاد شده است که اشعه مادون قرمز به خوبی به داخل این حبابها نفوذ کردهاست .

مطالعاتیدرباره ستارگان و گرد وغباری که درون سحابی قلب و روح یافت شده بر روی دو مسئلهمتمرکز شده است ، ستارگان عظیم چگونه شکل گرفته اند و چگونه بر محیط پیرامون خوداثر میگذارند .

حدود 6000سال طول می کشد تا نور این دو سحابی ( که به طول تقریبی 300 سال نوری گسترده شدهاند ) به چشم ما برسد .

منبع :

www.skylook.net

سهند نوائی بازدید : 16 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

دوستان و همراهان عزیز به زودی سایت آسمان اصفهان به صورت مستقل
 از وبلاگ "گروه آسمان ناشناخته" افتتاح خواهد شد.


    قصد داریم با توجه به برنامه ریزی هایی كه طی ماه های گذشته با دیگر
دوستان گروه داشته ایم،با ایجاد وبگاهی كاملا تخصصی در رابطه با نجوم و
هوافضا با انرژی دو چندان،میزبانی سایتی را داشته باشیم كه به طور روزانه
به پوشش تازه ترین خبرها و مقالات  دنیای بیكران و شگفت انگیز  آسمان
بپردازد.
در میان وبگاه های نجوم و هوافضای موجود به زبان فارسی تا به حال منبعی
وجود  نداشته  است كه به گونه ایی كامل  به ارائه  خدمات بپردازد. هدف ما
دستیابی  به این رشد است  كه  مجموعه ایی كامل  را برای  شما  آسمان
دوستان فراهم سازیم.
در پایان از تمامی افراد علاقمند كه تمایل به حظور در این پروژه را دارند
خواهشمندیم با ما تماس بگیرند.

به امید داشتن آسمانی پاك و پرستاره 


سهند نوائی بازدید : 17 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)
1.مراجعه به قسمت "تماس با ما" در بالای همین وبگاه.

2. ارسال ایمیل:
EsfahanSky@live.com 
          
3.مراجعه به صفحه ی ما در فیس بوك: 
www.facebook.com/esfahan.sky
                                                                                           
4.دنبال كردن ما در توییتر:
www.twitter.com/esfahansky 
                                                          
5.ارسال اس ام اس به شماره ی:
                                                                                      09365032590 
سهند نوائی بازدید : 29 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

فضاپیمایطلوع شروع به تهیه عکس هایی از سیارک وستا کرده است .انتظار می رود این کاوشگر دراواخر ژوئیه  وارد مدار جرم سماوی 530کیلومتری یعنی وستا شود . 

 دانشمندانوستا را یک سیارک مینامند که هرگز به اندازه سیارات رشد یافته ای مانند زمین ومریخ بزرگ نخواهد شد . با اینوجود شیئی پر ابهت _ دومین سیارک بزرگ_ در کمربند خرده سیاراتی است که در مدار بینمریخ و مشتری گردش می کنند . تصویری که کاوشگر فرستاده نشان می دهد که وستا لکهتیره ای به طول 60 مایل است که در نزدیکی خط استوا گسترده شده است و از چپ به راستمیچرخد .

جیان یانگلی یکی از دانشمندان پروژه فضاپیمای  طلوع  از دانشگاه مریلند  دربیانیه ای گفت: ما همانند بیگانگان در سرزمین ناشناخته به دنبال نشانه ای آشنا هستیم که ایننقطه تاریک یکی از آن نشانه هاست . تصاویرهمچنان نشان میدهد که وستا ناهموار است . قبل ازچرخیدن به دور وستا در 16 ژوئیهطلوع   به آرامی باسرعت حدود 75 مایل ( 120 کیلومتر بر ساعت ) حرکت می کرد اما باید  این هفته تصاویر بیشتری را منتشر کند . مقاماتآژانس می گویند : یکی از فضاپیما ها به طور مکررشروع به جمع آوری اطلاعات در موردوستا میکند .

  Andreas Nathuesرهبر رسیدگی کنندگان به دوربین میگوید دوربین اینفضاپیما دقیقا مطابق پیش بینی کار میکند .

وستا

توقف بعدی: کمربند سیارک

وستا درکمریند خرده سیاراتی که بین مدار مشتری و مریخ وجود دارد قرار گرفته است

فضاپیمای طلوع  به مدت یک سالبه دور وستا می چرخد و به جمع آوری اطلاعات در مورد آن میپردازد .و سپس به تحقیقدرمورد بزرگترین جسم کمربند سیارک ها یعنی کوتوله سفید سرس می پردازد فضا پیماقرار است در سال 2015 به سرس برسد .

دانشمندانامیدوارند با مطالعه بر روی این دو سیارک یعنی وستا و سرس بتوانند اسرار تاریخپیدایش منظومه شمسی را کشف کنند .ماموریت  طلوع مقایسهاین دو سیارک است که توسط نیروهای مختلف شکل گرفته اند اینفضاپیما به شناسایی بافت و ترکیبات سطح وستا و سرس و نقشه برداری از آنها خواهدپرداخت . فضا پیما همچنین برای کسب اطاعات بیشتر درباره ساختار داخلی این دو سیارکنیروی گرانش آنها را نیز بررسی میکند .


منبع : http://www.allstatedaily.com


سهند نوائی بازدید : 31 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

در اینمطلب با پولسار ، سیاره های اطراف آنها و نحوه شکل گیریشان  آشنا می شویم .

دنیا هایعجیب حتی از نقاطی غیر منتظره از جهان هستی پدید می آیند

پولسارنوعی ستاره نوترونی است که با سرعت زیادی می چرخد وقتی یک ستاره بسیار بزرگ در طیپدیده سوپر نوا منفجر می شود از بقایای آن ستاره نوترونی تشکیل می شود . هیچ کسانتظار ندارد در چنین شرایط نامساعدی سیاره ای پیرامون این ستاره بچرخد . و انتظارداریم که هر سیاره ای که در آن نزدیکی باشد منفجر شود .

با اینوجود در اوایل دهه 90 دانشمندان در فاصله 105 هزار هزار میلیارد کیلومتری زمین دوسیاره جامد پیرامون یک پولسار رصد کردند . که می توان آنها را اولین سیاره های دوردستی نامید که رصد شده اند . با توجه به اینکه هر سیاره ای نمی تواند در چنینشرایطی دوام بیاورد ، بسیاری از دانشمندان سیاره های پیرامون پولسار را در مقولهای جداگانه طبقه بندی می کنند . جرم این دو سیاره کم و نزدیک به جرم زمین است .آنها در یک گروه جداگانه سیاره ها طبقه بندی می شوند که آنها را از بقیه سیاره هامتمایز میکند .

pulsar

اگر چهبیشتر سیاره ها و ستارگانشان از یک توده گاز و غبار مشابه تشکیل شده اند ، فرآیندتشکیل این سیاره ها متفاوت به نظر می رسد . این سیاره ها قطعا پس از انفجارسوپرنوا بوجود آمده اند و این خیلی عجیب است . ما تصور میکنیم در جریان یک سوپرنواتمامی مواد تشکیل دهنده ستاره پراکنده می شوند ولی انگار بخشی از آن درباره متراکممی شود و این سیاره ها را تشکیل می دهد این خیلی عجیب است و هنوز هیچ کس نتوانستهبه جزئیات  این فرآیند پی ببرد . اگرچه بهنظر می رید سطح سیاره های پولسار جامد باشد احتمال وجود حیات در آن بسیار اندک استو اقامت انسان در آنجا نیز کوتاه خواهد بود . در پولسار در حال چرخش ستون هایمتمرکزی از ذرات باردار از دو قطبش بیرون می تراود و به همراه آن انبوهی از پرتوها ی ترسناک در فضا پراکنده می شود . ایستادن بر سطح یک سیاره پیرامون پولساربسیار خطرناک است ، ذرات باردار کیهانی به مقدار انبوه همه جا پراکنده می شوند ومی توانند بافت های زنده بدن را به سرعت تحت تاثیر قرار دهند و در آنها جهش هایسرطانی ایجاد کنند . اما قبل از این ، انرژی ذرات آنقدر زیاد است که به سرعت انسانرا میکشد ، اگر شما بد شانس باشید یا خوش شانس باشید در این صورت ستونی از ذرات وپرتوها به طرف شما می آید و با هر چرخش شما نور و درخشش فراوانی احساس می کنیدانگار یک فانوس دریایی را روی چهره شما روشن کرده اند .

اگرچهسیاره های پیرامون پولسار مکان مناسبی برای زندگی نیست ، در مورد فرآیند تشکیلسیاره ها نکات جالبی به ما آموخته است .

سیارههایی که پیرامون پولسار ها تشکیل می شوند ، به ما نشان داده اند سیاره ها طی یکفرآیند نسبتا ساده  پدید می آیند . وقتی دریک محدوده ماده به مقدار کافی باشد نیروی جاذبه آنها را گرد هم جمع می کند .باتوجه به اینکه طبیعت حتی با چنین شرایط نامساعدی سیاره می سازد ، جهان باید پر ازسیاره شده باشد بنا براین در گوشه و کنار این جهان بیکران زمین های دیگری وجوددارد که هنوز کشف نشده اند . اما اگر چنین باشد آنها در کدام نقطه از جهان قراردارند ؟ و چرا ما هنوز آنها را کشف نکرده ایم ؟

اولینسیاره هایی که در اواخر دهه 90 کشف شد سیاره هایی بزرگ بودند که جرم آنها 100برابر جرم زمین بود . البته اصلا عجیب نیست که ما اول بزرگتر ها را پیدا کنیم .

دانشمنداندر بررسی منظومه های دور دست بیش از پیش به یافتن سیاره های شبیه زمین نزدیک میشوند .


منبع :برنامه چهار سوی علم ، شبکه چهار سیما


سهند نوائی بازدید : 39 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

آنسوی کهکشان ما جایی که خبری از حیات نیست سیاره ای عجیب زندگی می کند . وقتیبیشتر با آن آشنا می شویم میبینیم که با چه حساسیت و وسواسی خلق شده . گاهی با خودفکر می کنم ، علت وجود این همه شگفتی در عالم چیست ؟ آیا فقط به این دلیل است کهبه عنوان اشرف مخلوقات خالق خود را تحسین کنیم یا راز دیگری در این همه عظمت خلقتنهفته است که ما آنرا نمی دانیم ؟ مطلب این پست مربوط به یکی از برنامه هایچهارسوی علم است که من هیچ وقت از دیدنش سیر نمی شم .


در پاییزسال 2007 دانشمندان یک غول گازی داغ به نام تریس 4 را در حال حرکت از برابر ستارهاش مشاهده کردند . جرم این سیاره به اندازه مشنری بود و می بایست حجم این دو نیزتقریبا یکسان باشد ولی دانشمندان در کمال تعجب در یافتند اندازه تریس 4 دو برابرمشتری است این در واقع بزرگترین سیاره ای بود که تا آن زمان کشف شده بود . و درواقع نوعی سیاره ستاره مانند است .( مدار سیاره باید به نحوی قرار گیرد که ما ازسطح زمین حرکت آن از برابر ستاره اش را بدقت مشاهده کنیم . این فرآیند ترانزیتنامیده می شود . دانشمندان با بررسی میزان کاهش نور ستاره  در حالت ترانزیت به حجم و اندازه یک سیاره پیمی برند .)  بعضی از سیاره های دور دست پفآلودند حجم آنها خیلی زیاد است و دانشمندان فکر می کنند این به دلیل کانون حرارتینیرومند درون هسته آنهاست که از داخل فشار می آورد و موجب انبساط این سیاره ها میشود . این خیلی شبیه دیگ بخار در قطاری است که با نیروی بخار کار میکند ( و به آنقطار بخاری گفته می شود ) است . درون دیگ بخارِ یک قطار بخاری آب وجود دارد . کهتبدیل به بخار می شود افزایش حجم پیدا میکند و سبب می شود که قطار به حرکت درآید .اگر گاز اضافه حجم پیدا نمی کرد خبری از نیروی بخار نبود و قطار بخاری به حرکت درنمی آمد .

سهند نوائی بازدید : 12 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

 مهندسان ام.آی.تی اخیرا نانوماهواره جدیدی به نام ExoPlanetSat (ماهواره سیارات فراخورشیدی) ساخته‌اند که تنها هدفش، پیدا کردن سیارات شبیه به زمین و سکونت‌پذیر در دیگر منظومه‌های ستاره‌ای است.

به گزارش پی‌سی‌وورلد،ماهواره ام.آی.تی بخشی از برنامه ماهواره‌های مکعبی است که برای اولین بار در کال‌پلی (دانشکده پلی‌تکنیک دانشگاه کالیفرنیا) آغاز شد، که به طور نمونه ماهواره‌هایی در قالب مکعب‌های 10 در 10 سانتی‌متر تولید کرد و بعد با اضافه کردن مکعب‌ها، ماهواره‌های بزرگتری در ابعاد 10 در 10 در 20 سانتی‌متر (یا مثل این مورد 10 در 10 در 30 سانتی‌متر) تولید کرد.

سهند نوائی بازدید : 29 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

نتایج اولیه یک تحقیق مهم ستاره شناسی که با استفاده از جدیدترین تکنیک‌ها انجام شده است، وجود پدیده رمز آلود انرژی تاریک را تایید کرده است.


انرژی تاریک حدود ۷۴ درصد از جهان را تشکیل می دهد و اثبات وجود آن می تواند توضیح دهد که چرا عالم با شتابی فزاینده در حال انبساط است.

دانشمندان با بررسی بیش از دویست هزار کهکشان به این یافته دست پیدا کردند.این دانشمندان از دو نوع بررسی متفاوت استفاده کردند تا بتوانند به طور مستقل نتایج بررسی های پیشین درباره انرژی تاریک را بیازمایند.

دو تحقیق که توسط تیمی بین المللی از محققان انجام گرفته است برای چاپ در مجله "اعلان ماهانه انجمن سلطنتی ستاره شناسی" پذیرفته شده است.

یکی از روش های تحقیق که توسط ستاره شناسان استفاده شده است، با اندازه گیری الگوی توزیع کهکشان ها در فضا انجام شده است.

نوع دوم بررسی با اندازه گیری سرعت شکل گیری کهکشان ها در طول زمان انجام شده است. هر دو تکنیک وجود انرژی تاریک و شتاب انبساط جهان را تایید کرده است.

مفهوم انرژی تاریک برای اولین بار در اواخر دهه نود و با بررسی روشنی ابرنواخترها

یا ستاره های در حال انفجار مطرح شد.

سهند نوائی بازدید : 72 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

این فهرستی است از روشن‌ترین ستارگان آسمان شب به ترتیب از پرنورترین به کم‌نورترین است.

 این فهرست تا قدر ظاهری ۲ ادامه دارد. قدر ظاهری تمام ستارگان به درخشندگی و فاصله آنها از ما وابسته است. برای نمونه ستارهٔ سهیل در اصل بسیار روشن‌تر از ستارهٔ شباهنگ است ولی بخاطر این‌که سهیل نسبت به شباهنگ از ما خیلی دورتر است قدر ظاهری‌شان (یعنی نورانی بودنشان) تقریباً یکسان و برابر است.

سهند نوائی بازدید : 19 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

دستگاه طیف نگار آلفا مغناطیس امروز جمعه به روی ایستگاه فضایی بین المللی نصب شد.

  شکار ضدماده که 16 می همراه با آخرین ماموریت شاتل اندیور به ایستگاه فضایی بین المللی حمل شد صبح امروز جمعه بر روی ایستگاه فضایی بین المللی قرار گرفت.

روبرتو ویتوری، فضانورد آژانس فضایی اروپا (اسا) با استفاده از یک بازوی روباتیک از شاتل اندیور، این تله بزرگ مغناطیسی را از داخل فضاپیما خارج و با انتقال آن به بازوی روباتیک ایستگاه فضایی موقعیت دستگاه را تثبیت کرد.

شکارچی ضد ماده حداقل یک دهه بر روی ایستگاه فضایی باقی خواهد ماند و به دنبال پاسخهایی برای سه معمای کیهانی خواهد گشت.

سهند نوائی بازدید : 35 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

لکه های خورشیدی ناحیه ای بر روی سطح خورشید است که به وسیله فعالیت ‌های شدید مغناطیسی به وجود می‌آید.فعالیت ‌های شدید مغناطیسی مانع از انتقال گرما می شوند از این رو در نواحی که تحت تاثیر امواج مغناطیسی قرار می گیرند، به علت کاهش درجه حرارت لکه هایی بر سطح خورشید به وجود می آورند.



رصد این لکه ها با رعایت نکات ایمنی و ابزارهای مناسب خالی از لطف نیست، اظهارداشت: رصد خورشید با استفاده از تلسکوپ های شکستی و بازتابی مجهز به فیلتر امکان پذیر است.
رصدگران باید مراقب باشند که فیلتر در اثر خراش یا جسم نوک تیز آسیبی نبیند و به هیچ وجه از تلسکوپی که بر روی درپوش آن فیلتر نصب نشده است، برای رصد خورشید استفاده نکنند.
سهند نوائی بازدید : 92 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

شامگاه روز چهارشنبه 28 اردیبهشت پدیده نجومی مقارنه ماه با قلب العقرب رخ خواهد داد.

 پدیده مقارنه ماه و قلب العقرب در ساعت 22:30 روز چهارشنبه 28 اردیبهشت ماه رخ خواهد داد در این پدیده زاویه جدایی این جرم آسمانی 5/6 درجه و درخشندگی ستاره قلب العقرب 06/1 است.

ستاره قلب العقرب روشن ترین ستاره صورت فلکی عقرب است این ستاره قرمز رنگ بوده و در فاصله 604 سال نوری از زمین قراردارد قطر آن حدود 700 برابر خورشید است.

سهند نوائی بازدید : 27 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

ظاهرا پس از تاخیر های پی در پی قرار است پرواز یکی مانده به آخر شاتلهای ناسا صبح روز دوشنبه 16 می 2011 و ساعت 8:56 صبح به وقت شرقی از پایگاه فضایی کندی آغاز شود.

مدیران ماموریت اندیور روز شنبه به آخرین پرواز اندیور به سوی ایستگاه فضایی چراغ سبز نشان دادند در حالیکه پیش بینی های هوا نیز احتمال مناسب بودن شرایط جوی برای آغاز این ماموریت را 70 درصد اعلام کرده است.

اندیور تحت فرماندهی "مارک کلی"، همسر سناتور دموکرات مجلس آمریکا که به تازگی قربانی یک ترور ناموفق شده است، به ایستگاه فضایی بین المللی پرواز خواهد کرد. "گابریل گیفوردز" همسر مارک کلی که بار اول نیز در مراسم آخرین پرواز اندیور حضور یافته بود، برای بار دوم نیز در پرتاب نهایی شاتل اندیور حاضر خواهد بود.

سهند نوائی بازدید : 15 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

گروهی از دانشمندان آمریکایی با استفاده از یک شبیه سازی رایانه ای مدل جدیدی را ارائه کردند که می تواند در خصوص حرکت وارونه بعضی از سیارات فرامنظومه خورشیدی مشابه مشتری توصیح دهد.



از سال 1995 تاکنون بیش از 500 سیاره فرامنظومه خورشیدی کشف شده است. برخی از این سیارات به بزرگی مشتری هستند و همانند عطارد در فاصله بسیاری نزدیکی از ستاره خود حرکت می کنند اما بیشتر این سیارات غول پیکر فرامنظومه خورشیدی برخلاف جهت حرکت ستاره خود می چرخند.
سهند نوائی بازدید : 27 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

تلسکوپ فضایی هابل در فاصله حدود 10میلیون سال نوری از زمین توانست یک آزمایشگاه کهکشانی ایده آلی را برای تحقیق درباره فرایندهای تشکیل ستارگان شناسایی کند.
این توده کیهانی که در فاصله حدود 10 میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی "سگ شکارچی" واقع شده و NGC 4214 نام دارد.

NGC 4214 یک کهکشان کوتوله است که با وجود ابعاد کوچک محتوی تمام آن چیزی است که ستاره شناسان در آرزوی رصد آن هستند.

این کهکشان در واقع یک آزمایشگاه کیهانی ایده آل درباره فرایندهایی است که منجر به شکل گیری ستارگان می شوند.

براساس گزارش Space، "دوربین زمینه عریض" (WFC3) تلسکوپ فضایی هابل این تصویر را در طیف نوری و نزدیک به مادون قرمز از این کهکشان کوتوله گرفته است.

در این تصویر الگوهای پیچیده ای از گازهای یونیزه شده بسیار درخشان، مناطق خالی و توده های ستاره ای نورانی دیده می شود.

در مرکز این تصویر می توان حفره ای به شکل قلب را مشاهده کرد که در داخل آن توده وسیعی از ستارگان جوان عظیم با دامنه دمایی بین 10 هزار تا 50 هزار درجه سانتیگراد وجود دارد. فقدان گاز در این منطقه باید به دلیل حضور بادهای شدید ستاره ای باشد.

سهند نوائی بازدید : 20 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

نیک رایزینگر، عکاس حرفه‌ای آسمان با ترکیب بیش‌از 37هزار عکس متنوع از آسمان شب که بیش از یک سال برای تهیه آن‌ها زمان صرف کرد، چشم‌انداز زیبای آسمان‌شب را به تصویر کشیده است.

رایزینگر که این تصویر را به‌مناسبت روز جهانی نجوم منتشر کرده، صدهزار کیلومتر در خشکی و هوا طی کرده تا بتواند بهترین تصاویر آسمان را از بهترین مناطق رصدی زمین تهیه کند.
مرکز تصویر، قلب کهکشان راه‌شیری را نشان می‌دهد که در صورت‌فلکی قوس واقع شده و به دلیل وجود ابرهای گردوغبار، نمی‌توان بیشتر ستارگان و اجرام غیرستاره‌ای مرکز کهکشان و پشت آن را مشاهده کرد. با نگه‌داشتن کلید چپ ماوس و حرکت روی عکس، می‌توانید دیگر بخش‌های آسمان شب را مشاهده کنید. برای تماشای تصویر در ابعاد بزرگ، کلید FullScreen از راهنمای پایین عکس را انتخاب کرده، یا اینجا را کلیک کنید.
سهند نوائی بازدید : 91 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

 برندگان دومین رقابت بین‌المللی عکاسی که توسط انجمن «منجمان بدون‌مرز» و با تکیه بر آلودگی نوری برگزار شد، معرفی شدند. مهدی مؤمن‌زاده از ایران با عکس «راه‌شیری اصفهان» برنده جایزه دوم این رقابت شده است.

به گزارش وب‌سایت رسمی TWAN - جهان در شب - عکس‌هایی در این مسابقه پذیرفته می‌شدند که در آنها بخش‌هایی از آسمان و زمین به صورت افقی دیده شود، منطقه جغرافیایی مشخص باشد و در سال 2010 یا 2011 میلادی / پس از 11ام دی‌ماه سال 1388 گرفته شده باشند. زمان ارسال عکس‌ها از اول تا 30ام آوریل گذشته / 11 فروردین‌ماه تا 10ام اردیبهشت‌ماه جاری- ماه جهانی نجوم 2011 - تعیین شده بود.

علاقمندان به نجوم از حدود 30 کشور جهان در این رقابت‌ها شرکت کرده‌اند که در میان آنها حضور عکاسانی از ایالات متحده، ایران، آلمان و چین پررنگ‌تر از دیگران بوده است. نام بابک امین تفرشی، منجم آماتور شناخته‌شده ایرانی و برنده جایزه عکاسی علمی لنر نیکسون در سال 2009 که یکی از اعضای اصلی انجمن بین‌المللی «منجمان بدون مرز» است، در میان 7 داور این رقابت بین‌المللی به چشم می‌خورد.

این مسابقه بر مبنای «اهمیت آسمان تاریک» و در دو بخش «زیبایی‌های آسمان شب» و «در برابر چراغ‌ها» برگزار شد تا علاوه بر نمایش زیبایی خارق‌العاده آسمان شب، مشکلات حاصل از آلودگی نوری را یادآوری کند. آلودگی نوری نه‌تنها رصد آسمان و شگفتی‌های آنرا برای اخترشناسان دشوار می‌کند، بلکه مانند تمامی آلودگی‌های دیگر زیست‌بوم و سلامتی جانداران را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد.





آلپ در شب

این عکس بسیارزیبا که توسط توماس کورت از دامنه مه‌گرفته کوهستان آلپف زیر آسمان پرستاره گرفته‌ شده و جدال روشنایی آسمان شب را با آلودگی نوری زمین در بخش‌هایی از اتریش به وضوح نشان می‌دهد، برنده جایزه اول بخش «در برابر چراغ‌ها» شده است.
برای مشاهده عکس در سایز بزرگ اینجا کلیک نمایید.



راه‌شیری اصفهان
این عکس پانوراما که «راه‌شیری اصفهان» نام دارد، برنده جایزه دوم بخش «در برابر چراغ‌ها» شده است. مهدی مؤمن‌زاده از ایران عکاس این عکس دیدنی است
برای مشاهده این عکس در سایز بزرگ اینجا کلیک نمایید.


زیبایی‌های آسمان جنوبی
این عکس پانوراما که باز هم آسمان شب بر فراز جزیره فرانسوی ریونیون را نشان می‌دهد، برنده جایزه سوم بخش «زیبایی‌های آسمان شب» شده است. این جزیره در اقیانوس هند جنوبی قرار دارد.
برای مشاهده عکس در سایز بزرگ اینجا کلیک نمایید

سهند نوائی بازدید : 18 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

به نظر شما کاوشگر بعدی ناسا کدامیک از این سه گزینه خواهد بود:
ماه‌نورد جدید به مقصد مریخ،
کاوشگر روباتی برای بررسی دنباله‌دارها یا
یک کشتی فضایی شناور بر روی دریاچه‌های فصلی تیتان؟


 به گزارش پاپ‌ساینس، ناسا هفته گذشته اعلام کرد که از میان پروژه‌های ذکر شده، تنها یکی را به عنوان برنده انتخاب خواهد کرد. پروژه برنده بودجه 425 میلیون دلاری را به خود اختصاص خواهد داد که البته این مبلغ شامل هزینه‌های پرتاب نمی‌شود.

نخستین گزینه، ایستگاه مشاهداتی ژئوفیزیک مریخ یا به اختصار GEMS است که به مطالعه ساختار درونی سیاره خواهد پرداخت. این ایستگاه سه ابزار اصلی را با خود حمل خواهد کرد که حرکت سیاره، مریخ‌لرزه‌ها و جریان حرارت درونی مریخ را اندازه‌گیری می‌کنند. به گفته ناسا این مریخ‌نورد می‌تواند اطلاعات جدیدی را درباره شکل‌گیری سیاره سرخ در اختیار ما قرار دهد.



پروژه بعدی یک شکارچی دنباله‌دار است. کاوشگری که در حین مطالعه یک دنباله‌دار از نزدیک، چندین بار بر روی سطح آن فرود خواهد آمد تا تغییرات آن را در اثر اندرکنش با خورشید مشاهده کند. کاوشگرهای قبلی که تاکنون به ملاقات دنباله‌دارها رفته‌اند، گلوله‌های کوچکی را به سطح آنها شلیک کرده‌ و تصاویری را نیز از آنها تهیه کرده‌اند؛ اما هدف این ماموریت بررسی تکامل طبیعی دنباله‌دار است.
سهند نوائی بازدید : 24 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

شنبه 24           ماهدر فاصله 9 درجه ای از زحل  (19:45)


یکشنبه 25      ماه در فاصله 7/6 درجهای از ستاره سماک اعزل (20:00)


سه شنبه 27       ماه کامل


چهارشنبه 28   عطارد در فاصله ی 4/1درجه ای از زهره (5:50)

                      ماه در فاصله ی 6/5 درجه ای از ستاره قلبالعقرب (22:00)


شنبه 31            عطارد در فاصله 2 در جه ای از مریخ (5:50)

                       زهره در فاصله ی 1/5 درجه ای از مریخ (5:50)

سهند نوائی بازدید : 61 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)


آیا ما تنهاییم ؟ این یکی از بزرگترین سؤالات ما درباره کیهان است . برای یافتن پاسخ آن به ستارگان نگاه می کنیم . ولی سؤال بزرگتری نیز مطرح شده است . کیهان در ابتدا چگونه متولد شده است ؟

پاسخ سؤال دوم در وسعت فضا پیدا نخواهد شد ، بلکه در سازندگان همه چیز یعنی ذرات کوچک ماده نهفته است .


هنگامی که صحبت از اندازه های غول آسا می شود ، هیچ چیز در منظومه شمسی ما با خورشید مقایسه شدنی نیست .خورشید از عطارد ، مریخ ، زهره و زمین صدها هزار برابر بزرگتر است و حتی بزرگترین سیاره های منظومه شمسی یعنی نپتون ، اورانوس ، زحل و مشتری از نظر بزرگی  به پای خورشید نمی رسند . منظومه شمسی عملا خورشید است چون بیشتر از 99درصد حجم منظومه شمسی در خورشید قرار دارد . خورشید ما یک ستاره و بزرگترین شیء در شعاع 84 تریلیون کیلومتری ماست . خورشید آنقدر بزرگ است که بیش از یک میلیون کره زمین داخلش جا می شود . با این حال این گوی مشتعل گاز در مقایسه با بعضی از ستارگان ابر بزرگ کیهان کوچک است . بعضی از آنها به ترتیب کوچک تا بزرگ  سیریس ، پولکس ، اکتاروس ، بتا جبار ، ید الجوزا ، سرخ غول پیکر ، آنتاروس نام دارند . ولی بزرگتر بودن همیشه به مفهوم بهتر بودن نیست ! ما وجود داریم به این دلیل که زمین درست در مناسب ترین مسافت از خورشید یعنی حدود 148800000 کیلومتری آن قرار دارد . ولی چه اتفاقی می افتاد اگر زمین در جای فعلی خود قرار نداشت ؟ چه می شد اگر زمین از نزدیکتر یا دورتر به دور خورشید گردش می کرد ؟ اگر زمین تنها اندکی از مدار گردش خود به دور خورشید منحرف شود ، چه اتفاقی خواهد افتاد ؟

سهند نوائی بازدید : 16 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

به نقل از نشنال جئوگرافی، در ماه می، هر روز حدود 20 تا 45 دقیقه قبل از طلوع آفتاب، شاهد صحنه‌هایی زیبا از تقارن چهار سیاره مشتری، مریخ، زهره و عطارد خواهیم بود. تقارن سیاره‌ای در آسمان مناظری زیبا را تقدیم علاقمندان به نجوم خواهد کرد. در این هفته تقارن نزدیک چهار سیاره زهره، مشتری، مریخ و عطارد به اوج خود می‌رسد.



روز دهم و یازدهم می (20 و 21 اردیبهشت) مشتری، سیاره عظیم گازی و دومین سیاره درخشان این گروه از کنار زهره، درخشان‌ترین سیاره عبور می‌کند. نکته جالب این است که این 2 سیاره با فاصله‌ بسیار جزئی حدود 0.5 درجه درکنار هم قرار خواهند گرفت.
سهند نوائی بازدید : 32 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)


همزمان با هفته جهانی نجوم، انجمن نجوم سپهر بهارستان اقدامبه برگزاری هفت شب رصد عمومی در محل های مختلف سطح شهر بهارستان نموده است.


این برنامه به منظور ایجادفضایی پر نشاط برای شهروندان علاقمند به نجوم و رصد ماه و اجرام آسمانی با تلسكوپ،آشنایی با  برخی اصول كار با تلسكوپ ودوربین های دو چشمی، پاسخ به پرسش های نجومی و... از بخش های مختلف برنامه می باشد.



 

سهند نوائی بازدید : 23 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

18اردیبهشت:     عطارد در بزرگترین زاویه کشیدگی غربی

                        عطارد در فاصله ی 1.5 درجهای از زهره (6:00)


20 اردیبهشت:     تربیع ماه اول


21 اردیبهشت:    ماه در فاصله 5.7 درجه ای از ستاره قلب الاسد(20:00)


22 اردیبهشت:    عطارد در فاصله 2 درجه ای از مشتری(5:53)  

                        زهره در فاصله 43 دقیقه ایاز مشتری(5:51) 

        

سهند نوائی بازدید : 126 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

روزجهانی نجوم (همانگونه که از نام آن پیداست) یک روز بین المللی است و این نکته در صفحه 7 Astronomy Day hand book تصریح شده است.



حدود ۳۸ سال است (از سال ۱۹۷۳ میلادی) که برای تعیین این روز بین دو تاریخ ۱۵ آوریل تا ۱۵ می (۲۶ فروردین تا ۲۵ اردیبهشت) نزدیکترین شنبه به تربیع اول ماه به عنوان روز جهانی تعیین می شود.

اما روز تقویمی نجوم در هر سال با روشی که در تعیین آن انتخاب گردیده، متفاوت خواهد بود. حتماً شما هم می دانید که علت توجه به ماه در تعیین این مناسبت آن است که ماه همسایه زمین و جرم جذابی برای رصد با تلسکوپ وحتی نگاه با چشم غیر مسلح است.
در ۱۵ سال اخیر با قرار دادن مناسبت هفته جهانی نجوم از سوی لیگ جهانی، فرصت بیشتری از جمله در مناسبت ها و تعطیلات رسمی سایر کشورها برای اجرای برنامه های ترویجی ایجاد شده است.
با پیوستن اکثر کشورهای جهان به این حرکت آسمانی، این روز و هفته به روز و هفته جهانی نجوم تبدیل شد.
به گفته رییس انجمن نجوم آماتوری ایران، در این روز سیاره تیر ۲۷ درجه غرب خورشید (بیشترین کشیدگی) و در افق صبحگاهی به راحتی قابل مشاهده است.
سهند نوائی بازدید : 20 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

 مستند «جویندگان کسوف» حاصل 10 سال رصد خورشیدگرفتگی در سراسر زمین است که به همت برادران صفاریان‌پور تهیه شده و از این هفته جمعه‌شب‌ها در شبکه 4 سیما پخش می‌شود.
این مستند با خورشیدگرفتگی تابستان 1378 در ایران آغاز می‌شود و با پوشش خورشیدگرفتگی‌های کلی در آفریقا، اقیانوس آرام، آمریکای لاتین، قطب جنوب، سیبری و ... و درنهایت طولانی‌ترین خورشیدگرفتگی قرن در چین (تیر 1388) به پایان می‌رسد.



این مستند طی 13 قسمت جمعه‌شب‌ها ساعت 23 از شبکه 4 سیما پخش خواهد شد  و نخستین قسمت آن نیز جمعه این هفته 9 اردیبهشت به روی آنتن خواهد رفت.

سهند نوائی بازدید : 21 جمعه 14 اردیبهشت 1403 نظرات (0)

هم‌زمان با آماده شدن شاتل‌های فضایی برای آغاز بخش دوم زندگی خود به عنوان قطعات موزه‌ای، مسولان ناسا مرتب کردن انبارهای قطعات یدکی آنها را آغاز کرده‌اند. این مسولان باید تصمیم بگیرند که با تمام این خاطرات عزیز که دیگر قابل استفاده نیستند، چه باید بکنند.

به گزارش وایرد، باب شروز از مسولان ارشد ناسا که مسولیت رسیدگی به توزیع قطعات مربوط به شاتل را بر عهده دارد می‌گوید: «این کار مثل این است که مجبور باشید به سرعت آپارتمان خود را تخلیه کنید. شما یک‌سری وسایل دارید که باید با خودتان به آپارتمان جدید ببرید، اما در همین حال چیزهای تازه‌ای را کشف می‌کنید که زیر تخت یا ته کمد داشته‌اید.»

شاتل‌های فضایی قبل از اینکه برای بازدید عموم حاضر شوند، باید یک فرایند طولانی پاک‌سازی را طی کنند. وقتی‌که یک شاتل فرود می‌آید، آغشته به انواع مواد خطرناک است. از آن جمله می‌توان به هیدروژن و اکسیژن مایع به عنوان سوخت شاتل، آمونیاک برای خنک‌سازی شاتل و مواد محترقه تعبیه شده برای منفجر کردن پنجره‌ها به هنگام خروج اضطراری اشاره کرد. تمام این مواد شیمیایی قبل از ارسال شاتل‌ها به موزه باید پاکسازی شود تا در حین بازدید عموم از داخل و بیرون شاتل، خطری را برای آنها به وجود نیاورد.

تعداد صفحات : 4

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 1
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 10
  • آی پی دیروز : 4
  • بازدید امروز : 13
  • باردید دیروز : 5
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 25
  • بازدید ماه : 21
  • بازدید سال : 279
  • بازدید کلی : 5,566